Blogg

Kvensk skrivekonkurranse med flotte premier!

20. jun 2021

Ruija Forlag, Norske Kveners Forbund–Ruijan Kvääniliitto, Kvensk Institutt og Ruijan Kaiku inviterer til kvensk skrivekonkurranse! Tema: “Hva er det kvenske for deg?”, alternativt ”Ditt forhold til det kvenske”. Bidragene skal være kortprosa, altså novelle, essay eller dikt, og de kan skrives på kvensk, norsk eller meän kieli.

Det vil bli utdelt tre premier på henholdsvis 15.000, 10.000 og 5.000 kroner. Arrangørene tar sikte på å gi ut ei bok basert på bidrag til konkurransen, med forbehold om at vi får inn mange og gode nok bidrag. Det kan også være aktuelt at bidrag offentliggjøres i Ruijan Kaiku. Alt dette må bidragsyterne i så fall samtykke til.

Bidragene vil bli vurdert av en jury oppnevnt av arrangørene. Innsending elektronisk til arne@ruijan-kaiku.no innen 1. november 2021. Deltakeren må ikke oppgi navn i tekstdokumentet, kun i e-post. Har du spørsmål, er det bare å skrive en melding til Ruija Forlag her på Facebook, eller ta kontakt med styreleder i forlaget Erlend Skjetne, tlf. 974 75 164.

Artikkel om konkurransen hos Ruijan kaiku her.

Video om Linus ja Karhu Riepu seilathaan

23. apr 2021

I dag markerer vi verdens bok- og opphavsrettsdag med en liten video om Linus ja Karhu Riepu seilathaan bok (Linus og Karhu Riepu på seiltur). Forfatter Anna-Kaisa Räisänen og illustratør Christina Gjertsen tar oss på en liten seiltur sammen med Linus og Karhu Riepu.

Ruija forlag lanserte Linus og Karhu Riepu seilathaan -boken 26. mars 2021.

Tääpänä oon mailman kirjan päivä. Ja met markeeraama sen pikku videolla Linus ja Karhu Riepu seilathaan. Kirjailiija Anna-Kaisa Räisänen ja kuvittaaja Christina Gjertsen otethaan meät myötä pikku seilimukale yhessä Linuksen ja Karhu Rievun kans.

Ruija foorlaaki lanseerasi kirjan Linus ja Karhu Riepu seilathaan 26. marsikuuta 2021.

Vinner trukket

18. mar 2021

Da har vi trukket en vinner av konkurransen vår i forbindelse med 16. mars, der vi spurte: Hva betyr kvenfolkets dag for deg?

Den heldige vinneren heter Nann Jovold-Evenmo, og hun skrev følgende: “Aksept for oss som et eget folk. Dessverre er det mange som mener vi “bare er finlendere” og ikke et eget folk. Det å ha aksept for oss som folk, både språklig og kulturelt, er viktig. Selv om vi har lang vei å gå før vi aksepteres på linje med samene, og får tilsvarende rettigheter som eget folk.”

Jovold-Evenmo bor på Langhus i Follo, men kommer fra Andsnes i Loppa. Hun forteller at bestemoren var fra Kvænangen av slekt fra Tornio i Finland. Bestefaren var født og oppvokst som tredjegenerasjons andsnesværing, men slekta var fra Rendalen/Østerdalen.

Premien er en bokpakke fra Ruija forlag. Vi gratulerer vinneren, og takker alle som deltok i konkurransen!

Hva betyr kvenfolkets dag for deg?

16. mar 2021

Hva betyr kvenfolkets dag for deg? Skriv noen ord som svar på dette spørsmålet, og vær med i trekningen av en flott bokpakke fra Ruija forlag! Du kan poste svaret ditt i kommentarfeltet på Facebook, eller sende det på e-post til hilde.skanke@kvenskinstitutt.no.

Om du ikke rekker å svare i dag, kan du sende inn svaret ditt i løpet av onsdag 17. mars. Lykke til – og viktigere: Hyvää kväänikansan päivää!